Op zaterdagmiddag 20 januari rond half zes was Nijmegen echt Europese Groene Hoofdstad. Op dat moment sloegen burgemeester Hubert Bruls (Nijmegen) en Oberbürgermeister Thomas Kufen van Essen (D) gezamenlijk de pagina om in het boek van de Groene hoofdsteden. Daarmee is het stokje symbolisch van Essen aan Nijmegen doorgegeven.

Voor de gelegenheid was de Stevenskerk in het centrum van Nijmegen afgehuurd. Natuurlijk waren er de nodige sprekers. De belangrijkste was uiteraard eurocommissaris voor milieu (en amritieme zaken en visserij) Karmenu Vella. Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven ontbrak niet. Eindelijk dus ook aandacht uit Den Haag. Muzikale bijdragen waren er van roze koor Cantus Obliquus en een blazers ensemble. De afsluiting was voor Anneke van Giersberegn met vooral een imponerend akoestisch nummer.

Nijmegen plaatst zich in een behoorlijk rijtje namen met naast Essen ook Ljublana, Bristol, Kopenhagen, Nantes, Vitoria Gesteiz, Hamburg en Stockholm. De opvolger van Nijmegen wordt Oslo in 2019. De Green Capital 2020 wordt midden dit jaar in Nijmegen bekend gemaakt. Nijmegen is daarmee ook de kleinste European Green Capital tot dusverre, al is Vitoria Gesteiz met ruim ca. 230.000 inwoners niet zo heel veel groter. Hier en daar was het toch een puntje van zorg. Kan een stad van de grootte van Nijmegen het aan. Tegelijkertijd zijn er veel middelgrote steden in Nijmegen en voor hen kan Nijmegen een goed voorbeeld zijn.  En daar ligt natuurlijk ook de uitdaging.